Coaching met Paarden

Wat is het, waarom is het zo waardevol en wat kan je verwachten bij ZorgPaard?

Ervaar hoe paarden aanvoelen wie jij van binnen bent en hoe zij jou spiegelen

Ontdek hoe paarden jouw spanningen overnemen en loslaten

Ervaar hun prettige energie. Liefdevol en zonder oordeel.

Wat paarden beter kunnen dan mensen

Ongeveer 5 % van ons gedrag is maar bewust. Dat betekent dat wel 95% van alles wat we doen onbewust is! Hier bevinden zich onze innerlijke overtuigingen die we opgedaan hebben door onze opvoeding, omgeving, ervaringen en cultuur.  Niet gek dus dat het moeilijk is om er achter te komen waarom jij doet wat je doet. En dat je soms wéét dat je jouw gedrag moet veranderen maar dit niet lukt. 

Mensen hebben een groot ratio en zijn veel bezig met denken. Dit maakt dat wij in staat zijn tot heel veel dingen die dieren niet kunnen maar er is een heel belangrijks dat wij van hén kunnen leren. En dat is het aanvoelen van onze eigen energie en die van anderen en luisteren naar onze intuïtie. Naast dat dieren veel scherpere zintuigen hebben laten zij zich ook niet leiden door hun hoofd. Geen gepieker over het verleden en de toekomst of allerlei andere ruis. 

Als wij in contact komen met paarden is dit verschil heel duidelijk te zien. Paarden communiceren op basis van lichaamstaal en de energie die zij en anderen bij zich dragen. Zij zijn wél in staat om met dit onderbewuste te communiceren.

Gratis E-book

Ontdek welke waardevolle lessen jij van paarden kan leren over een leven vanuit rust, ontspanningen vertrouwen. Hoe je stress kan verminderen en meer in balans kan komen.  

Door dit e-book aan te vragen schrijf je je in voor mijn inspiratiemail met waardevolle content, inclusief een super toffe muziekplaylist! Je kan je ten allen tijde uitschrijven. 

Het natuurlijke gedrag van paarden

Paarden zijn vluchtdieren en het is voor hen van levensbelang dat zij een gezonde kudde hebben. Daarom is het heel belangrijk dat zij continu onderling met elkaar communiceren en de verbinding met elkaar zoeken. Met deze communicatie stellen ze vast wat de onderlinge sociale verhoudingen zijn (rangbepaling) en of er sprake is van acuut gevaar. Maar…. paarden kennen geen woorden. Zij communiceren door middel van lichaamstaal en het opvangen van elkaars energie. Door de ander te spiegelen kunnen ze elkaar helpen of bewust maken van gevaar. 

Verder willen paarden van elkaar weten of iedereen gezond is en dus in staat om te vluchten. Ze kunnen spanningen, zoals bijvoorbeeld koliek, bij hun kuddegenoot opmerken, overnemen en loslaten. Dit loslaten uit zich bijvoorbeeld in gapen, scheten of poepen. Verder is het paard in staat om systemische energie op te vangen en te weerspiegelen. Vaak gaat dit om energie tussen jou en iemand die heel dicht bij jou staat zoals vader, moeder, partner of kinderen. 


De inzet van paarden tijdens coaching

Tijdens de coachsessies maak ik gebruik van de natuurlijke eigenschappen van paarden zoals hierboven beschreven. Als coachee vorm je een minikudde met het paard. Het heeft de natuurlijke behoefte om te screenen wie jij bent, wat hij aan jou heeft en of je in staat bent om te een gebalanceerde en gezonde kudde te vormen. Dit doet hij door contact te maken met jouw energie en jouw onderbewuste denken, dat zich bevindt op niveau van gevoel. Wanneer hij spanningen opmerkt zal hij dit aangeven door middel van lichaamstaal en/of door jou te spiegelen.  Ook zal hij proberen deze spanningen op te sporen, over te nemen en los te laten.  Als paardencoach kan Hester de signalen van het paard vertalen en jou begeleiden om contact te maken met je eigen energie en gevoel.  

Afhankelijk van de sessie maak ik gebruik van verschillende werkvormen. We kunnen er voor kiezen dat je los staat in de bak met het paard maar je kan ook werken met halster en een touw. We blijven altijd het paard als spiegel gebruiken. Ook kan de inzet van voorwerpen in de bak heel waardevol zijn. 

Hesters expertise als paardencoach

Als paardencoach ken ik de lichaamstaal van het paard en weet ik wat zijn signalen betekenen. Dit vertaal ik naar jou toe en het is vervolgens aan jou om in te vullen wat dit voor jou zou kunnen betekenen. Ik vul nooit voor jou in wat het paard zou kunnen zeggen. Wel help ik je op de goede weg en begeleid ik je om je gevoel toe te laten en vanuit daar verder te werken. Ik vind het belangrijk dat jij hierbij je eigen tempo volgt. Misschien lukt het de eerste keer nog niet zo goed om bijvoorbeeld bij je gevoel te komen maar dan kijken we gewoon de volgende keer of je een stapje verder kan komen. 

IMG_0795 (2)
IMG_0913

Veiligheid en paardenwelzijn

Omdat we toch met dieren werken staat veiligheid bij mij voorop. Ik werk alleen met paarden die ik goed ken en vertrouw. Daarnaast zal ik bij elke sessie weer vertellen waar je op moet letten om je eigen veiligheid te waarborgen en mag je ten alle tijden uit de bak wanneer je dat wilt.  En ook ik zal altijd letten op de signalen van het paard als het gaat om veiligheid.

Ook de gezondheid van mijn paarden houd ik nauwlettend in de gaten. Hoewel we gebruik maken van hun natuurlijke gedrag en verder niet te veel van te vragen let ik wel op hoeveel spanning zij van mensen aankunnen of wanneer het hen eventueel te veel wordt.  Ze worden niet te veel achter elkaar gebruikt en zijn allen uitgebreid gecheckt op geschiktheid. Ik probeer ze een zo natuurlijk mogelijke omgeving te bieden zodat ze zoveel mogelijk zichzelf en dus “paard” kunnen zijn en ontspannen kunnen leven. 

 

Is paardencoaching voor iedereen geschikt?

Een paard zal bij iedereen zijn natuurlijke gedrag laten zien want hij kan niet anders en weet niet beter. Echter als jij meteen al denkt dat het onzin is dat paarden jou kunnen helpen en er totaal niet open voor staat dan is dat helemaal ok, maar dan moet je niet kiezen voor deze vorm van coaching. Je hoeft niet heel zweverig te zijn, zoals ik dat vaak hoor.  Maar wat heb ik wél van je nodig: 

De voordelen van paardencoaching op een rij

Gratis E-book

Ontdek welke waardevolle lessen jij van paarden kan leren over een leven vanuit rust, ontspanningen vertrouwen. Hoe je stress kan verminderen en meer in balans kan komen.  

Door dit e-book aan te vragen schrijf je je in voor mijn inspiratiemail met waardevolle content, inclusief een super toffe muziekplaylist! Je kan je ten allen tijde uitschrijven. 

Scroll naar top