Paardenfluisteraar, zweverig, vaag. Het zijn een paar termen die ik regelmatig te horen krijg als ik vertel dat ik mensen coach met behulp van paarden. Ik ben er aan gewend en ik leg graag meer uit over mijn werk met de paarden. Ik heb zelf zo vaak gezien welke mooie resultaten paarden kunnen bereiken. Hoe zij mensen van binnen lijken te kunnen zien. Het is altijd raak! Ik heb nog niemand na een sessie naar huis zien gaan zonder een blijvende indruk. Oók bij de mensen die sceptisch waren.

Toch intrigeren de sceptische reacties mij altijd wel. Ik snap best dat paardencoaching een onbekende methode is en dat het misschien overkomt over alsof ik of het paard “dingen ziet die er niet zijn”. Maar hierop heb ik de volgende 2 reacties:

  1. Paarden zien en voelen dingen die er juist wél zijn maar die jij als mens op dit moment niet (meer) kan of wil voelen. Hoogstwaarschijnlijk omdat jouw brein dit blokkeert. Iets waar paarden geen last van hebben. Want eigenlijk is wat paarden doen juist heel praktisch. Ze voelen en zien iets en reageren. Klaar! Puur uit instinct en levensbelang.
  2. Sinds wanneer vinden we dingen die je niet direct kunt zien raar en vaag? Ik bedoel: hoeveel procent van de mensen kan mij uitleggen hoe het kan dat ik een (draadloze) telefoon kan pakken, een nummer kan intoetsen en dan binnen een paar seconden iemand uit Australië kan spreken? En wie kan mij vertellen hoe internet werkt? Hoe kan het zijn dat ik een tekst typ op mijn computer en dit via de email binnen een paar tellen bij miljoenen andere mensen tegelijk terecht kan komen. Hoe werkt Facebook? En Instagram? Dat kunnen we toch ook allemaal niet zien? Maar dat nemen we allemaal maar heel graag voor waar aan. Hoewel we niet kunnen zien wat er gebeurt vinden we dit níet zweverig.

Vaag gedoe of juist praktisch en puur natuur?

Paarden en andere dieren kennen geen woorden hebben geen beperkende gedachten. Ze leven in het hier en nu en doen aan actie reactie. Als vluchtdieren zijn de zintuigen van paarden er helemaal op gespitst om de kleinste signalen in hun omgeving op te nemen, te interpreteren en er op te reageren. Dit zijn lichaamssignalen maar ook de energie die mensen en dieren met zich meebrengen. En wellicht is het begrip energie misschien nog wat vaag. Maar hé, niet vager dan communicatie via internet en telefoon. Allebei zijn ze op hun eigen manier te makken met trillingen in de lucht.

Paarden hebben geen gedachtes over het verleden en de toekomst. Ze zijn wel bezig met overleven. Ook al zijn ze al heel lang gedomesticeerd. Als prooidieren hebben ze behoefte aan een sterke gezonde kudde die hun in veilig houdt. Ze staan continu met elkaar in contact door de hele tijd de kleinste signalen van elkaar op te nemen en hierop te reageren. Ze creëren een gebalanceerde kudde zonder spanning en met goede onderlinge verhoudingen (rangorde).

Deze eigenschappen maken paarden niet onduidelijk of vaag. Ze doen gewoon wat hun natuur ze ingeeft. Alleen herkennen wij mensen dit niet meer goed en wordt het snel bestempeld als zweverig. Maar kijk eens een willekeurige natuurfilm.  Voor ons is het is soms wonderlijk hoe dieren lijken te “weten”  wat ze moeten doen om in leven te blijven.

Ik ben er van overtuigd dat wij heel vroeger ook veel meer actie ondernamen op basis van gevoel. Met ons instinct en intuïtie. Dat we in staat waren hele kleine lichaamssignalen te herkennen en hier instinctief op te reageren. Net als bij paarden vanuit levensbelang. Niks zweverigs maar puur natuur. Ik ben er ook van overtuigd dat we dit nog steeds kunnen. Én dat ons dit heel veel voordelen oplevert, zoals ontspannen kunnen leven. Het is tegenwoordig alleen de kunst om te luisteren naar ons lijf, ons gevoel en intuïtie. Omdat we niet goed weten hoe én omdat het door veel mensen toch als een beetje raar en vaag wordt gezien. En wij willen niet raar worden gevonden door de ander…

Als het maar werkt

Je zou je ook af kunnen vragen hoe belangrijk het is dat je precíes weet hoe het werkt. ALS het maar werkt en als jij er voordeel uit kan halen. Dit klinkt wellicht wat simpel maar het heeft wat mij betreft meer te maken met een open mind. Probeer je eens open te stellen voor de dingen in het leven die vanuit jouw perspectief “anders” zijn. Waarschijnlijk vind jij het anders omdat je het niet kent vanuit je opvoeding of omdat jouw omgeving het raar vindt. Of je kan niet direct begrijpen of zien hoe het werkt. Maar dat betekent niet dat het ook raar IS of niet werkt. Net als telefoon en internet: je weet misschien niet precies HOE het werkt, maar de resultaten en voordelen zijn zo groot dat het begrijpen van de precieze werking minder belangrijk is.

Verrijk je leven en probeer eens iets te doen waarvan je niet zeker weet hoe het werkt maar jou wellicht heel goed kan helpen met je probleem. Boek eens een paardencoachsessie bij iemand die jou aanspreekt en kijk wat het je oplevert! Is het niet wat voor jou? Ook goed.

Mijn ervaring is dat dit ook zo werkt met paardencoaching. Echt niet alle mensen die een sessie bij mij ondergaan snappen precies hoe het werkt maar zijn wél overtuigd van het effect. Allemaal zijn ze verwonderd over wat het paard allemaal bij hen naar boven haalt aan emoties en gevoelens. Hoe raak de spiegel is die hen wordt voor gehouden. En hoe fijn het is dat een paard  dit zo snel doorheeft zonder dat er altijd woorden nodig zijn. Veilig zonder oordeel. En allemaal ervaren ze een vermindering in spanning en een verbetering in het luisteren naar hun lijf. Een enorme bijdrage aan voluit kunnen leven en jezelf kunnen zijn. En dat is waar ze voor kwamen!

Ga het ervaren!

Ik hoop dat jij met een iets meer open mind kan kijken naar de verschillende methodes van hulp die er worden aangeboden, zoals coaching met paarden. Dat niet alles meteen zweverig of vaag is alleen omdat er wat minder bekend is over de methode of omdat je het niet direct kan zien. Ga eens ervaren wat wel werkt en wat niet werkt voor jou. Kijk naar wat het jou oplevert. Verdiep je van te voren of daarna wat dieper in deze methode. Zodat het minder vaag voor je wordt. Of niet, want zo lang jij je prettig voelt bij deze methode en jouw coach en het levert jou veel positieve resultaten op dan heb jij je doel bereikt toch?

Benieuwd naar coaching met paarden bij ZorgPaard? Doe dan eens mee met mijn workshop “Voluit leven zoals JIJ bent in 7 stappen”.  Hierin leer je welke stappen jij kan nemen om weer te kunnen genieten van het leven. En je ontdekt op welke waardevolle manier paarde hierbij kunnen helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top