Een van de belangrijke onderdelen in mijn programma is echt eens goed te gaan voelen wat er in je lijf speelt en jezelf daarmee ontladen. Dus óók het voelen van negatieve emoties. Ik zie om mij heen vaak artikelen, berichten en adviezen voorbijkomen over positiviteit. Je moet van het leven genieten, wees blij met wat je hebt, pluk de dag, bekijk het leven vanuit een halfvol glas, wees blij etc! 
 
Allemaal waar, dat zal ik niet ontkennen. Een positieve aanpak is ook onderdeel van mijn programma. Maar soms bekruipt mij het gevoel dat het lijkt alsof je helemaal niet meer in de put mag zitten. Niet boos, verdrietig of angstig mag zijn. Dat onzeker zijn zwak is en je altijd sterk moet zijn. Dat je altijd blij moet zijn en een leuk leven moet hebben. De social mediaberichten met #happylife, #lovemylife en #alleenmaarliefde vliegen je soms om de oren. En wanneer je aangeeft niet lekker in je vel te zitten zeggen mensen snel dingen als: joh komt wel goed! Of: gewoon ff doorzetten! Of: je ziet er toch hartstikke goed uit? Maar daarmee geef je de ander het gevoel dat het nare gevoel er niet mag zijn.  Hierdoor kan het zijn dat jij deze gevoelens opkropt uit bijvoorbeeld schaamte of schuldgevoel.
 
Ik pleit ervoor dat je ook ruimte maakt voor gevoelens als boosheid, verdriet, angst, onzekerheid en frustratie. Als je dit niet doet gaat deze energie vastzitten in je lijf en ga jij je gespannen voelen. Want doen alsof het er niet is en alleen maar focussen op het positieve en ‘gewoon doorgaan” gaat je uiteindelijk toch opbreken. Met mentale en fysieke klachten tot gevolg. Want natuurlijk ben je soms gewoon hartstikke bang! En dat is ok. En dat geldt ook voor boosheid, frustratie en verdriet. Het kan zo heerlijk zijn om eens goed een potje te huilen of om eens lekker te mopperen over waar je allemaal ontzettend van baalt. Het wordt pas een probleem als jij je leven hier grotendeels door gaat laten leiden. Dat je alleen maar boos bent op wat jou allemaal overkomt of dat je vanuit angst of verdriet niks meer onderneemt en alleen maar in somberheid leeft. 
 
Maar als jij jezelf wilt zijn is het nodig om soms ook lekker te mopperen, te huilen of te balen.  Want ook dat hoort bij voluit leven! Maar hoe doe je dat als jij geleerd heb dit altijd weg te stoppen? Hierbij geef ik je de belangrijkste tip: wees eerlijk naar jezelf en zoek een manier die past bij jou. Schrijf het op, vertel het aan een vertrouwenspersoon of groep, ga lekker boksen en gooi je emoties eruit, schreeuw het uit op een plek waar niemand het kan horen (of juist wel), kies een fijne plek om lekker een potje te janken etc. Het kan allemaal, zolang het bij jou past. En een vaker terugkerende tip: trek je zo weinig mogelijk aan van wat anderen vinden of hoe het hoort. Niemand heeft te bepalen hoe jij je voelt en hoe jij hiermee omgaat. 
 
Vind je dit nog steeds moeilijk? Paarden zijn een prachtig middel om jou te helpen om spanning los te laten. Want één van de redenen dat ik heel graag met paarden werk is dat zij van nature geen spanning vasthouden. Wanneer zij angst of frustratie voelen dan beleven ze dat in het hier en nu. En wanneer de bron van angst of frustratie weg is kunnen ze die spanning weer loslaten. Zij gaan niet piekeren over wat er zojuist gebeurd is of zich zorgen maken over de toekomst. Een prachtig natuurlijk fenomeen dat prooidieren in leven houdt en ook gezond houdt. Het mooie is dat paarden ook jouw spanning kunnen voelen en in staat zijn deze over te nemen en los te laten. Vanuit een natuurlijke behoefte om zijn/haar kudde in balans en gezond te houden. En dus in staat om te vluchten bij gevaar. Puur instinctief gedrag.
 
 
Dus pak lekker je baal-, huil-, schreeuw- of moppermoment en ga lekker ontladen!
 
 
 
 
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top