Onzekerheid over hoe je eruit ziet, wat mensen van jou vinden en wat je allemaal níet kan.  Wij vrouwen kennen het allemaal. Ook de super mooie (gefotoshopte) dames in de bladen en op social media die “altijd happy” zijn en álles lijkt te lukken.  Juíst die denk ik altijd, maar goed dat is een ander verhaal😉


Maar jij als vrouw met een zware ziekte of beperking moet extra hard knokken tegen de gevoelens van onzekerheid, frustratie en een laag zelfbeeld. Want jij hebt een ziekte  waar jij helemaal niet om gevraagd hebt. Je wilt graag stralen, je mooi voelen en mee kunnen doen aan het dagelijkse leven. Maar het gaat niet…. Je vind jezelf daarom snel zwak, niet nuttig, niet mooi, niet gezellig en niet krachtig.

In deze blog wil ik je heel graag een inzicht geven waardoor jij wat meer vertrouwen kan krijgen in jezelf en je lijf.  Is dat niet één en dezelfde? Natuurlijk kunnen deze niet los van elkaar bestaan, maar het heeft zeker voordelen om ze wel als twee losse elementen te beschouwen.

Zoals Bertold Gunster in zijn boek “maar wat nou als alles lukt” (2009) beschrijft, kan het heel verhelderend zijn om jezelf los te zien van je lijf.  Klinkt eerst een beetje zweverig hè? Nou moet je ook niet gelijk gaan visualiseren dat je als een soort geest boven je lichaam zweeft of zo. Nee, heel praktisch komt het er op neer dat jij gewoon jij bent en dat je het te doen hebt met het lijf dat je gekregen hebt.

 

Hoewel sommigen dit misschien nog vaag vinden klinken is het wel echt iets waar ik in geloof en waar ik ook vaak genoeg zelf het bewijs van heb gezien. Toen ik 16 was heb ik tijdens mijn stage voor het eerst een overleden mens gezien en verzorgd. Mijn eerste reactie daarop is me altijd bijgebleven.  Ik kende haar al een paar maanden en het éérste wat ik dacht was: “dit is helemaal niet meer die vrouw! Dat lijf is alleen maar een omhulsel!” Ook al was er aan het uiterlijk van haar lichaam niks veranderd ten opzichte van de dag ervoor, ze was het gewoon niet meer.  Al die keren daarna in mijn loopbaan als verpleegkundige had ik dezelfde ervaring: als iemand is overleden, is het stukje dat hem of haar die ene persoon maakte weg.  En wat overblijft is het lichaam.

Het los zien van jou en je lichaam geeft twee verhelderende inzichten:

1. Jouw lijf is ziek maar JIJ niet. Je bént niet jouw ziekte.
Velen van ons identificeren zich met hun lijf. En als we daar iets niet goed aan vinden dan zeggen we: ik bén niet mooi, ik bén gehandicapt, ik bén moe, of ik bén ziek. Maar lieve vrouw, laat ik jou nu zeggen: Jij bént gewoon jij, en je hébt een lijf dat moe is, niet doet wat je wilt en dat getroffen is door een ziekte of fysiek trauma.

Dat jouw lijf ziek is,  ledematen mist, een kapotte huid heeft, incontinent is of niet alles meer kan daar heb jij mee te dealen. Maar dat bén jij niet! Jij bent die leuke, vechtende, lieve topvrouw! Die ster!

Onthoud goed dat het gaat om wie jij van binnen bent! Vertel jezelf dagelijks hoe sterk je bent en dat jij het alle beste uit jezelf haalt. Dát is waar je altijd invloed op hebt. Laat dat ook aan de buitenwereld zien! Want ik ben er van overtuigd dat je op die manier ook de mensen om jou heen verzameld die er écht voor jou zijn en jou energie geven. De mensen die zien wie jij van binnen bent en dat dat méér is dan het lijf dat aan de buitenkant te zien is.  Die mensen zullen je, net als jijzelf, goed vinden zoals je bent.

2.Je kan je lijf zien als iets wat nou eenmaal bij jou hoort en waar je voor moet zorgen.
Aangezien jouw lijf inruilen voor een andere geen optie is, ga dan eens voor optie twee: probeer er  zo goed mogelijk voor te zorgen. Zoals je dat doet voor iemand waar je veel om geeft. Geef het rust als het er om vraagt en geef het beweging en de voeding die het nodig heeft. Dat lijf heeft er ook niet om gevraagd om ziek of beschadigd te zijn. En wie weet kan jij dan gaan proberen dat lijf wat meer vertrouwen te geven. Zo lang jij er goed voor zorgt, zal hij zijn best doet om goed te functioneren. Dit zal hem niet altijd lukken maar daar kan dat lijf ook niks aan doen. Ontdek hoe het reageert als jij er goed voor zorgt. Dat als jij twee dagen rust neemt, jij wél naar dat feestje kan. En dat als jij dat lijf de juiste beweging geeft, het minder stijf is en de dagen langer volg kan houden. Op die manier kan je toçh een beetje invloed uitoefenen op jouw lijf en zal het af en toe tóch doen wat jij wilt. 

 

Kijk ook naar wat dat lijf jou allemaal wél kan geven.  Misschien kan je niet meer lopen, maar heb je wél sterke armen. En ga eens op onderzoek wat je allemaal met die armen kan. Leuk hobby’s of sporten waar je eerst misschien niet eens aan gedacht had. Of als jij je vaak moe voelt, ga dan eens kijken of er iets is aan je lichaam dat het wél goed doet. Is er dan iets is waar je van kan genieten terwijl je rust?  Wie weet kom je erachter dat je enorm kan genieten van muziek, of het lezen van bepaalde boeken en dat jij je daar meer in wilt verdiepen.

 
En zie ook in dat jouw lijf je eigenlijk wil beschermen en dat de klachten een signaal zijn.  Klachten als pijn, moeheid, jeuk en dorst zijn allemaal signalen van je lichaam die jou willen waarschuwen dat er iets niet in de haak is.  Een schreeuw om aandacht.  Aandacht die je soms wel kan geven, in de vorm van rust, medicijnen, goede voeding of een bezoek aan een dokter.

En soms niet. Want helaas is het af toe de realiteit dat wat je ook doet: de klachten houden aan en gaan nooit meer weg. Dat is een stuk waar je mee moet leren leven en moet zien te accepteren. Een onderwerp waar ik in de volgende blog dieper op in ga.

Dus mijn uitdaging voor jou: koppel jezelf los van dat zieke lijf en vraag je af: wie blijft er dan over? Is dat een sterke zekere vrouw die denkt in mogelijkheden? Of valt daar nog aan te werken? En wees dan ook eens eerlijk: hoe goed zorg jij voor dat lijf? Waar kan het beter? En schrijf eens op wat het allemaal wél kan en doet. Kan je er dan iets meer vertrouwen in geven? 

 

Ik ben heel benieuwd hoe dit voor jou is. Laat het me weten via hester@zorgpaard.nl!

 

Wil je hulp bij het vinden van jou ster? Paarden zien meteen wie jij van binnen bent. Neem eens vrijblijvend contact met me op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top