Ze is deze week wereldnieuws: Nikkie de Jager, ook wel Nikkie Tutorials. Een jonge make-up artist die zowel in ons land als in Amerika erg succesvol is en vele online volgers heeft.

Deze week heeft zij onthult dat zij geboren is in het lichaam van een jongen. Gisteren heb ik haar “coming out”  video bekeken en hierin spreekt zij een krachtige boodschap uit die ik helemaal met haar deel. In deze video pleit ze ervoor dat iedereen zijn ware ik mag zijn. Wie dat ook is. En dat daar geen labels aan hoeven te hangen. Als je maar doet wat JIJ graag wil doen en je gevoel volgt. En dat je dit op een manier mag uiten die je zelf wil. Anderen hebben hier niks over te zeggen. Net als dat niemand wat te zeggen heeft over wat jij allemaal wel en niet over jouw leven wil delen met anderen. 

Nou heb je een aantal zuurpruimen die zeggen: zij is niet “echt” want ze heeft gelogen over het feit dat ze transgender is. Of: ze doet niks anders dan haar hele hoofd vol make up smeren dus zij is helemaal niet zichzelf.

Maar dan gaan mijn alarmbellen af! Want ben je niet jezelf als je make up draagt? Ben je niet jezelf als je niet constant alles over jezelf met iedereen deelt? Ben je dan meteen een leugenaar? Wat is nou eigenlijk jezelf zijn?

Voor mij is dit dat jij leeft volgens jouw eigen waarden. Dat je doet wat jouw gevoel in ingeeft en dat je daar blij van wordt. Dat je ontspannen kan leven omdat je dingen doet die bij jou passen en zoals jij dat wil. Nikki’s passie is werken met make up. Ze doet niets liever dan dat en ze is er heel goed in. Ze kan ware transformaties, bijna kunstwerken maken. En ja, zij ziet er dan heel anders uit dan zonder make up. Maar dat is wat ZIJ wil en waar haar hart sneller van gaat kloppen. Helemaal zichzelf dus. 

En dan hebben we nog het verwijt dat ze een leugenaar is en niet zichzelf is omdat ze niet álles wat ze in haar leven heeft meegemaakt wereldkundig heeft gemaakt. Want net als veel andere mensen draagt Nikkie verhalen met zich mee. Eén van haar verhalen is dat ze is geboren in een lichaam dat niet bij haar past en waarvoor ze een transformatietraject heeft doorlopen. Dit heeft haar leven ongetwijfeld beïnvloed maar zij IS dit verhaal niet. Zij IS niet de persoon die eerst een man was en nu een vrouw (lees: label transgender). Zij is Nikkie en ze leeft haar eigen leven. Punt.

Het enige waardoor zij misschien niet 100% zichzelf was, is dat zij dit verhaal wel zou willen delen maar niet deed. En als je helemaal jezelf wil zijn zou je vrijuit moeten kunnen spreken als je dat wil. Waarom deed ze dit dan niet? Omdat ze niet wilde dat mensen zouden denken dat ze een ander persoon is. Ze wilde niet in een hokje gestopt worden. Of enkel de vrouw zijn die eerst een man was. Want eigenlijk is dat helemaal niet relevant. Ze is Nikkie. Ze is een vrouw, een vriendin, een dochter die geniet van de lieve mensen om haar heen en haar fantastische werk als make up artist. Iemand die haar hele leven al haar dromen najaagt. Waarom is zij verplicht om tegen de wereld te zeggen dat zij geboren is als jongen?

Uit Nikkie’s verhaal blijkt ook dat ze nu heel bevrijd is omdat ze er nu open over kan spreken. Maar het maakt haar verder niet anders. Ze gaat nu niet anders leven en anders zijn.  Ze leeft al zoals ze is. Wel kan ze nu anderen inspireren en informeren met haar verhaal. En ze is van die trieste mensen af die het nodig vinden om haar te chanteren omdat ze zou liegen over haar verhaal. Alsof iedereen verplicht is te vertellen wat hij allemaal heeft meegemaakt in zijn leven. Onzin natuurlijk. Maar dat heb ik inmiddels wel duidelijk gemaakt hoop ik😉

Dus in mijn ogen laat Nikkie de wereld hier een hele wijze les zien. Het gaat erom wie je van binnen bent en dat jij je EIGEN leven leidt. En laat dat nou precies zijn waar ik mijn klanten ook mee help.

Je bent niet jouw ziekte. Die ziekte is jouw verhaal en het beïnvloed je denkwijze, je keuzes en soms ook je mogelijkheden. Maar het hoeft niet te bepalen wie jij van binnen bent. Jij bepaalt je eigen waarden en maakt je eigen dromen. En je bent echt in staat om deze links of rechtsom waar te maken. Creëer een leven dat past bij jou. Wie je bent, want je wil en wat je kan. Zorg dat je dingen blijft doen waar je blij van wordt en mensen om je heen hebt die je inspireren en je steunen. 

Het is JOUW leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top